Skip to main content

»Patienten har svær inflammation i tyndtarmen«

Charlotte Gudbrand er speciallæge i kirurgi og har egen praksis i Brøndby Strand. Hun ser talgkirtler i hovedbund, hun laver skopier, opererer og udtømmer hæmatomer

Charlotte Gudbrand laver en gastroskopi sammen med sygeplejerske Marie-Louise Keil. Foto: Claus Boesen.

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

15. apr. 2024
3 min.

06.30 Vækkeuret ringer. Min yngste søn er syg, så min mand og jeg aftaler hurtigt, at han bliver hjemme. Sådan er det for det meste, man kan ikke rigtig melde sig syg i egen klinik, da en akut vikar er så godt som umulig at få fat i.

07.30 Cykler hjemmefra. Jeg har 17 km hver vej, så jeg cykler kun to dage om ugen. Til gengæld må jeg så ikke springe over. I dag regner det vildt og vedvarende, det er mørkt og blæsende, men afsted går det (med el-cykel) langs Amagers øde cykelstier, henover motorvejen og forbi Avedøreværket.

08.30 Jeg starter dagen med at rette og sende epikriser fra dagen før. Min sekretær er hjemme efter fodoperation, så der skal lige aflyttes telefonsvarer, om der evt. er afbud fra morgenstunden. Klinikken er iskold, gulvvarmen er gået, så jeg må have fat i udlejers altmuligmand, som lover at ringe efter en VVS’er.

09.00 Første patient er en ung gymnasieelev, som har haft ondt i maven igennem et års tid. Hans mor har presset ham til læge, han synes ikke selv, at det rigtig er noget. Den unge mand er lidt tynd, men ligner ellers enhver anden travl gymnasieelev. Han har ingen andre symptomer bortset fra mavesmerter efter måltider. Koloskopien går nemt. Patienten og jeg småsludrer undervejs om lektiestress og billetter til Roskilde festival, som han allerede har sikret sig. Da jeg når til tyndtarmen, står det klart, at patienten har ulcus både i og omkring valvula og i terminale ileum. Der skal tages biopsier fra alle segmenter i tarmen og bagefter samtale med patienten og hans mor om min mistanke om Crohns sygdom. Patienten viderehenvises til gastromedicinerne på Hvidovre Hospital, som er fantastiske samarbejdspartnere for os praktiserende mavelæger på vestegnen.

Foto: Claus Boesen

10.30 Resten af formiddagen går med skopier: 2-3 gastroskopier på indikationen refluks-symptomer trods protonpumpehæmmere og en kræftpakkekoloskopi fra sygehuset, som heldigvis er helt normal. Før frokost tilser jeg en akut patient, som er sendt fra egen læge med stort, smertefuldt perianalt hæmatom. Jeg udtømmer koaglet delvist, hvilket letter en smule på ømheden. Patienten sendes hjem med smertestillende og råd om is-pålæggelse og løfter om, at hævelsen altid går væk igen.

12:30 Jeg spiser frokost med min sygeplejerske Hanne og min PLO-kollega, Jakub Galazka, som lejer sig ind i min klinik, og som jeg deler venteværelse med.

13.00 Jeg har en polsk patient til koloskopi efter frokost. Patienten kan hverken dansk eller engelsk, så jeg har aftalt med Jakub, at han lige stikker hovedet ind og tolker, hvilket jeg er taknemmelig over, at han tager sig tid til. Ud på eftermiddagen ser jeg en yngre kvinde med svær jernmangelanæmi. Hun har ikke menstruationer og ingen symptomer udover træthed. Blodprøverne er fine. Der er inflammatorisk tarmsygdom i nærmeste familie. Koloskopien er helt normal, så jeg booker hende til gastroskopi. Sidst på dagen har jeg småkirurgiske procedurer: en kvinde med en talgkirtel i hovedbunden samt en mand med et fredeligt lipom på ryggen, som jeg ultralydskanner og anbefaler, at vi lader være. Gulvvarmen er heldigvis kommet tilbage og temperaturen i mine store rum behagelig.

Foto: Claus Boesen

16.00 Jeg skynder mig på cyklen. Jeg har travlt, for jeg skal nå et bestyrelsesmøde i FAPS i Domus Medica. Jeg har siddet i FAPS’ bestyrelse i ca. et år. Møderne er som regel hyggelige med god stemning, men der er også noget at se til, og der er mange udvalg og altid meget, som skal drøftes. Bl.a. diskuteres i dag, hvordan vi i FAPS får faciliteret, at læger i hoveduddannelse kommer ud i speciallægepraksis som led i deres uddannelse.

20.00 Jeg træder ind ad døren derhjemme. Alle er hjemme, og vores hjemmeboende voksne datter har lavet mad (fra måltidskasse). Den syge har fået en Panodil og er frisk som en havørn.

22.30 Jeg skvatter drøntræt i seng.