Skip to main content

LÆGEDAGE: Stigmatisering af psykisk syge foregår også i praksis

Ved fredagens kursus Gal eller Genial blev der sat fokus på fordomme og stigmatisering af psykisk syge.

Lars Bo Axelholm, lars.bo.axelholm@gmail.com

15. nov. 2013
4 min.

“Jeg har tidligere haft den holdning, at stigmatisering af psykisk syge i hvert fald ikke var noget, der foregik ude i almen praksis. Men jeg er blevet klogere…”

Sådan indledte speciallæge i almen medicin Helena Galina Nielsen fredag morgens kursus ‘Gal eller genial’.

“Efterhånden som jeg har beskæftiget mig med emnet, er min egen opfattelse af, hvad der sker ude hos os, blevet ændret. Vi ved, at psykisk syge lever kortere tid. Vi får ikke opdaget, hvis de fejler noget. Derfor er det vigtigt, at vi får taget emnet om vores egne fordomme om psykisk syge op,” sagde hun.

Derefter bad psykolog Johanne Bratbo kursusdeltagere om at udfylde et spørgeskema, hvor der skulle svares på spørgsmål om opfattelser af psykisk syge.

Spørgsmålene lød bl.a.:

‘Mennesker med psykisk sygdom er ofte mindre begavede end andre personer’ eller ‘Det er kun svage personer, som får stress og udvikler depressioner.’

Men særligt ét spørgsmål vakte efterfølgende diskussion blandt tilhørende:

‘Har I selv i klinikken oplevelser med, at I omtaler jeres patienter med psykiske lidelser anderledes end patienter med somatiske lidelser?’

Taler anderledes om skizofreni

Flere af deltagerne havde oplevelser fra dagligdagen omkring netop dette punkt:

“Ja, vi kommer nemt til at sætte de psykiske syge i bås. Særligt patienter med skizofreni - dem er man nok tilbøjelige til at omtale negativt,” indrømmede en deltager.

“Bestemt ja. Vi taler om dem anderledes. Det er nok fordi, de mange gange også opfører sig på en anderledes måde,” lød det fra en anden af de fremmødte.

Men en tilhører slog dog på tromme for, at der ikke nødvendigvis lå noget negativt i det, at man i praksis talte ‘anderledes’ om psykisk syge.

“For mig er ordet ‘anderledes’ altså et værdineutralt ord. Så naturligvis taler vi anderledes om psykiske patienter end de somatiske patienter. Det er jo nogle anderledes udfordringer,” sagde han.

“Det er fint, så har vi begge sider af spektret,” sagde Johanne Bratbo.

Tag dig sammen

“Jeg står her ikke for at moralisere, men for at gøre opmærksom på problemet med stigmatisering af de psykisk syge. Vi ved undersøgelser, at omtrent halvdelen af vores medlemmer, hvis de kunne vælge, faktisk helst ville være fri for patienter med psykiske sygdomme.”

“De her patienter møder den her opfattelse a la ‘kan du ikke bare tage dig sammen’,” sagde Johanne Bratbo.

For at tage fat på fordomme og stigmatisering af psykisk syge har en række organisationer søsat landskampagnen En af Os.

“Formålet er bl.a. at afstigmatisere psykisk sygdom,” sagde Johanne Bratbo, der er projektleder for kampagnen, der begyndte i 2011.

Gøre livet bedre med psykisk sygdom

“Visionen er at gøre livet bedre for de psykisk syge ved at fremme inklusione, fordi mange med psykisk sygdom oplever, at de bliver udstødt fra arbejdsmarkedet, eller de måske ikke får færdiggjort en uddannelse. Vi vil gerne bekæmpe diskriminationen i forbindelse med psykiske lidelser. Vi vil gerne mindske den afstand, som netop fører til stigmatiseringen,” sagde Johanne Bratbo.

En af udfordringerne, som kampagnen En af Os forsøger at påvirke, er medierne.

Problemet er ifølge Bratbo nemlig, at medierne dyrker de negative historier, og som eksempel fremviste hun en aktuel overskrift fra en avis:

‘God behandling dæmper skizofrenes kriminalitet’.

“Det er jo en succeshistorie om, at noget behandling har effekt. Men overskriften bekræfter og holder liv i fordommen om, at skizofrene er kriminelle.”

Ude i praksis

En anden udfordring som En af Os forsøger at gøre op med, er, at sundhedspersonalet kan medvirke til selvstigmatisering hos de psykisk syge..

“Vi må synliggøre bedringsmulighederne. Vi har alt for længe haft en fortælling om, at psykisk sygdom er kronisk, så det er vigtigt at få frem, at der også er en fortælling om helbredelse,” sagde Johanne Bratbo.

“Vi må indse, at vi allesammen har fordomme - det er en helt naturlig del af den måde, vi kan klare os i hverdagen. Men min opfordring er, at vi skal se mennesket bag diagnosen, når vi står over for disse mennesker.”

At give støtte til at få skabt et socialt netværk, uddannelse, job og et aktivt fritidsliv har stor betydning for, at den psykisk syge kan leve et meningsfuldt liv.

Det er også derfor, at det er væsentligt at sundhedspersonalet i deres møde med patienten forstår, at det er vigtigt at man fremmer håbet om bedring og også klart signalerer, at personen er mere end en diagnose.

Læs mere om kampagnen på www.en-af-os-dk