Skip to main content

Muslimsk vask

Kvartalets gestand

cover
Parfume, neglelakfjerner, røgelsespinde, vatkugler, gaze, folder om den rituelle vask, kam, tandstikker, negleklipper og sæbe brugt i Muslimsk vaskerum på Århus Kommunehospital 1995-2018 (Steno Museets samlinger, nr. 159854-159861/foto: Steno Museet).

Morten Arnika Skydsgaard

19. sep. 2023
2 min.

Den afdødes hoved skal vende mod Mekka. Kroppen vaskes i rent vand oppefra og ned. Den pårørende vikler et rent klæde om hånden, smider det væk efter hver vask og tager et rent stykke stof. Først vaskes ansigt, hår og skæg. Derefter rengøres næse og mundhule, som fyldes med vat. Kroppen lægges på siden, og højre side vaskes fra skulderen ned til fødderne. Derefter venstre side af kroppen på samme måde. De tildækkede private kropsdele rengøres for sig. Ved sidste vask tilsættes kamfer eller parfume, hvorefter kroppen tørres og dækkes med et hvidt klæde. Ægtefællen udfører ofte afvaskningen. Ellers bør mænd vaske mænd, og kvinder vaske kvinder. Afvaskningen foretages et ulige antal gange, typisk tre eller fem gange, som beskrevet i de islamiske forskrifter.

Patologisk Institut oprettede i 1995 Muslimsk vaskerum på Århus Kommunehospital. Det var det første offentlige vaskerum i Danmark, hvor muslimer kunne foretage »ghusl«, som er det arabiske navn for den rituelle vask af afdøde. I rummets midte stod et stålbord, som tidligere havde været brugt til obduktioner. På væggen hang et stort billede med et tempellignende motiv og arabisk tekst, som kapelbetjenten havde indkøbt sammen med den lokale imam. På et andet bord lå forskellige hjælpemidler og pamfletter på arabisk, som forklarede vaskeproceduren med pædagogiske tegninger.

I 2018 blev et nyt vaskerum indrettet på den nye afdeling for patologi på Skejby Sygehus i samarbejde med repræsentanter fra det muslimske samfund. Rummet fik navnet Vaskerum, fordi det skulle være trosneutralt og ikke favorisere bestemte trossamfund. Det kristne kapel, som også var flyttet med, fik navnet Ceremonisal af samme grund.

Det nye vaskerum ligesom det gamle danner ramme om knap 100 højtideligheder om året og benyttes af muslimske familier i Aarhus og omegn. Ved den rituelle vask møder rigtig mange op, typisk fra 30 til 50, for at se og ære den afdøde en sidste gang. Derefter begraves den afdøde almindeligvis på det muslimske afsnit af Vestre Kirkegård i Aarhus.